Hoppas att du har fått ihop den fakta du behöver för att skriva texten. Glöm inte att redovisa källorna sist i ditt dokument. Det ska vara hela länken från webbsidorna du har använt. Om någon av er har använt en tryckt källa så ska jag gå igenom hur det ska redovisas (eller så kan man ju ta en vända på nätet för att se om man kan lösa det själv…) Du ska ha minst två källor som styrker de fakta du presenterar och sedan ska du dra egna slutsatser kring det du har fått fram.

Börja med att fylla i alla rutorna i det häfte som du fick tilldelat. Se vilka faktorer som har varit viktigast för den entreprenör du har valt. För vissa är alla faktorer viktiga medan det för vissa kan vara tre som är avgörande.

Fundera även över tidpunkten som personens idé eller produkt slog igenom. Är den avgörande? Varför?

Fundera även över om det är något mer än bara idén eller produkten i sig som är viktig eller om det finns andra drivkrafter bakom succén. Tex känslor, människors identitetsskapande eller mystik.

Exempeltext… Ja vars… Här kommer den…

Jag har valt Clara Henry. För att få information om henne googlade jag på ett par olika saker. Först hennes namn naturligtvis, sedan på millenials som är den generation som hon tillhör och till sist på youtuber. Det gav mig en bild av vem hon är, hur hennes generation fungerar samt vad det innebär att vara youtuber.

Clara Henry – en kvinna i tiden (aldrig fel med en catchig rubrik)

Clara Henry är en svensk bloggare, youtuber, författare och kläddesigner som är en del av den så kallade millenialgenerationen eller generation Y. Det betyder att Clara Henry är en av de som är födda in i ett digitaliserat samhälle där mobiltelefoner och persondatorer är en självklarhet. Denna infrastruktur har varit helt avgörande för hennes entreprenörsskap då hennes sätt att nå ut har varit via internet och sociala medier.

Hon började som ungdomsreporter på Göteborgsposten och har bloggat sen tolvårsåldern. Att vara en del av milleniegenerationens barn med denna enorma möjlighet att publicera sig själv på internet samt hennes vilja att ”bli någon” har lett till att hon är en av Sveriges mest kända personer. För oss som är uppväxta med gammelmedia kan det både vara provocerande och svårt att förstå att en ung människa kan slå sig fram via kanaler som bloggar och youtube och räknar gärna bort dessa personer som mindre viktiga i mediabruset. Men Clara Henry och många med henne har visat att youtubers och bloggare är att räkna med och att kanalerna de använder är lika ”riktiga” som tidningar och tv. Dessutom styrs de bara av yttrandefrihetgrundlagen och tryckfrihetsförordningen när det gäller innehållet och är fria att styra innehållet i sina bloggar och vloggar helt själva. De kan dessutom interagera med sina fans på ett helt annat sätt än tidigare förebilder i media.

Clara Henry har även lyft det tidigare så stigmatiserade ämnet mens och skapat en plattform för unga kvinnor att diskutera något som tidigare har varit undanskuffat i samhällets mörka vrår. Dessutom har hon fått med sig andra youtubers och bloggare när det gäller detta och även killar har börjat lyfta det i olika sammanhang.  (Det här resonemanget hade kunnat utvecklas ytterligare med exempel men det orkade jag inte)

En person som Clara Henry har påverkat många unga, både tjejer och killar, och har både gett dem en röst och förmodligen även en tro på att man kan förändra tiden man lever i genom att använda alla tillgängliga kanaler för ändamålet.

Källor

https://sv.wikipedia.org/wiki/Generation_Y
https://sv.wikipedia.org/wiki/Clara_Henry
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_YouTubers

Det finns mycket man skulle kunna ha gjort bättre med texten. Fler faktorer tillexempel och så vidare men jag har ju inte heller lagt ner fem lektioner på den 🙂

Vi ses imorgon!

/Jannike